Kuuluisia hard rock -yhtyeitä

Hard rockin historia on pitkä. Menestyneitä artisteja on useita, ja epäilemättä jokaisen fanin lista merkittävimmistä yhtyeistä on erilainen.

AC/DC

AC/DC lienee yksi kaikkein tunnetuimmista nimistä. Sen perustivat Skotlannista Australiaan muuttaneet Youngin veljekset. He julkaisivat esikoisalbuminsa vuonna 1974, ja läpimurtoalbumin Highway to Hell vuonna 1979. Yhtyeen tavaramerkkejä ovat Angus Youngin koulupuku, energinen esiintyminen ja voimasointujen käyttö. Bändin kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia (mm. laulaja Bon Scottin menehdyttyä jo vuonna 1980), mutta tämä ei ole ihme – yhtye on ollut toiminnassa yli 40 vuotta.

Scorpions

Scorpions on peräisin Saksasta ja onkin maansa kaikkien aikojen eniten levyjä myynyt yhtye. Yhtye perustettiin jo 60-luvulla, mutta nousi suosionsa huipulle 1984 albumillaan Love at First Sting. Virgin Killer -albumin kansikuvitus herätti kohua julkaisunsa jälkeen, ja se kiellettiin joissain maissa. Myös jotkin myöhemmät albumit onnistuivat herättämään närkästystä. Scorpionsin tunnetuimpia kappaleita ovat esimerkiksi Wind of Change sekä Still Loving You, joka on äänestetty maailman parhaaksi voimaballadiksi.

Bon Jovi

Nuorempaa hard rock -sukupolvea edustaa Bon Jovi. Yhtye on pysynyt kokoonpanoltaan lähes muuttumattomana koko historiansa ajan, mutta vetäytynyt muutaman kerran pidemmälle levytys- ja esiintymistauolle. Bändin suosituimpia albumeja ovat olleet 80-luvun lopun Slippery When Wet ja New Jersey, sekä tauon jälkeen julkaistu Keep The Faith. Tuolloin yhtye soitti energistä ja tarttuvaa musiikkia ja oli maailmanlaajuisesti kaupallinen menestys. Bon Jovin musiikki on muuttunut ajan myötä, ja siirtymää viihteellisempään – ja toisaalta aikuisempaan – suuntaan on tapahtunut.

HIM

Suomalaisista bändeistä esimerkiksi HIM sopii hard rockin kategoriaan, vaikka he itse puhuvatkin love metallista. Musiikillisesti tyyli on vaihdellut yhtyeen uran aikana, mutta raskaat kitarasoundit sekä tarttuvat melodiat ovat säilyneet. Tunnetuimpia kappaleita lienevät Join Me in Death sekä Right Here in My Arms.

Lordi

Toinen suomalainen hard rock -suuruus on tietenkin Lordi, joka teki historiaa voittamalla Euroviisut vuonna 2006. Bändi on ollut olemassa jo 90-luvun alusta alkaen, ja se nousi suuremman kansan tietoisuuteen vuonna 2002 Would You Love a Monsterman? -singlellään. Lordi tunnetaan näyttävistä hirviöasuista, esiintyjien taiteilijanimistä ja kauhuelementtejä sisältävistä konserteista.