Mainosmusiikki

128376-microphone-and-music

Mainosmusiikki, varsinkin tarttuva sellainen, on erittäin tehokas mainonta- ja markkinointikeino. Taitavalla, tarttuvalla mainosmusiikilla saadaan iskostettua katsojien päihin muistikuva sekä mainoksesta että mainostettavasta tuotteesta. Hyväksi mainosmusiikiksi katsotaan sellainen musiikkikappale, joka tarttuu ja jää soimaan ihmisten mieliin niin kutsuttuna korvamatona.

Puuhamaa

Korvamadoista esimerkkinä mainittakoon Tervakosken Puuhamaa-huvipuiston televisiossa jo vuosia pyörineen mainoksen musiikki ja laulu, jonka varmasti jokainen suomalainen muistaa vaikeuksitta. Mikko Alatalon säveltämä, sanoittama ja laulama kappale onkin yksi Suomen toimivimmista mainoskappaleista. Toimiva mainosmusiikki onkin sellainen kappale, jossa esiintyy korkeintaan muutamaa eri sointua, ja jonka ensi kertaa kuulija muistaa jo parin kuuntelukerran jälkeen.

Elovena

Mainostettavan tuotteen lisäksi kuulija yleensä yhdistää mainosrenkutuksen tiettyyn ajanjaksoon tai elinympäristöön elämässään, kuten esimerkiksi lapsuuteen. 90-luvun lapset muistavat varmasti monia tuolloin televisiossa pyörineitä mainosmusiikkeja. Näitä erittäin tarttuvasti sävellettyjä kappaleita ovat muun muassa Elovena-mainos vuodelta 1994, jossa mieslaulaja laulaa kuinka ”elon voima ja rikkaus, riemu ja rakkaus, onnesta osasen saat, aina uudestaan, elon lempeä on Elovena”. Mainoksessa mies ajaa poikansa kanssa puimurilla keskelle kaupunkia takaisin Elovenan, vaalean naisen luokse.

Vanha Valio

Toinen 90-luvulta mieliin jäänyt mainoskappale on Valion maitomainoksen Panit maitoa tulemaan –laulu. Erikoisen sitkeä korvamato soi ihmisten olohuoneissa 90-luvulla niin paljon, että useat ihmiset varmasti muistavat mainoskappaleen sanat vielä tänäkin päivänä.

Uusi Valio

Sen sijaan Teemu Selänteen Valio Pro -maitomainos kohdistaa mainoksen sekä nuorille että jääkiekkoa harrastaville henkilölle. Mainoksen elokuvamainen, dramaattinen musiikki luo katsojalle mielikuvan Valion maidon oleellisesta osasta sekä jääkiekon, että muiden urheilulajien harjoittelussa, mutta myös yleisessä urheilijoiden hyvinvoinnissa.