Motörhead – hard rockin kuningas

Hard rockin ja heavy metalin maailmassa ainutlaatuisen aseman saavuttanut brittiläinen Motörhead muistetaan taatusti ikuisesti raskaamman musiikin edelläkävijänä, jolla oli suuri vaikutus trash metalin syntyyn. 1970-luvun puolessa välissä upean matkansa aloittanut yhtye syntyi Lemmy Kilmisterin perustamana ja keskittyi alun perin soittamaan rockia vahvoilla blues-vaikutteilla. Punkrockin ja metal-musiikin raskaammat elementit värittivät kuitenkin nuoren yhtyeen musiikin nopeasti sellaiseksi, jota musiikin maailmassa ei oltu ennen kuultu.

Maailmanmaineeseen nousseen Motörheadin albumeita on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta, mikä on melkoinen saavutus bändille kuin bändille. Kunnioitusta herättää entisestään se, että kyseessä on astetta marginaalisempaa musiikkia soittava raskaan musiikin yhtye, jolle massiivisten kuuntelijamäärien houkuttelu ei ole helppoa. Erityisesti vanhemman polven hard rock -faneilla on taatusti jokaikisellä sydämessään ja levyhyllyssään aivan erityinen paikka Motörheadin musiikille. Genreä hieman heikomminkin tuntevat tietävät varmasti yhtyeen hittibiisit, kuten Ace of Spades, Killed By Death ja Overkill.

Motörheadin perustaja ja keulakuva Lemmy Kilmister toimi yhtyeessä laulajana ja basistina. Musiikillisten saavutustensa lisäksi mies nousi uransa varrella säännöllisin väliajoin uutisotsikoihin myös villin ja värikkään elämäntapansa ansiosta. Kuten odottaa saattaa, rokkarin raskaasta huvittelusta seurasi monenlaista terveysongelmaa, mikä hankaloitti bändin keikkailua vuosien varrella. Vaikka Lemmy oli onnistunut hankkimaan itselleen melkoisen kuolemattoman legendan maineen, koitui hänen kohtalokseen poikkeuksellisen ärhäkkä syöpä loppuvuodesta 2015. Keulakuvan kuolemaan päättyi itsestään selvästi myös Motörheadin pitkä ja menestyksekäs ura. Viimeiset keikkansa yhtye soitti vain joitakin viikkoja ennen nokkamiehensä yllättävää kuolemaa.

Motörheadilta ei enää kuulla uutta musiikkia, mutta vanha tuotanto kuulostaa monen mielestä vuosi vuodelta vain paremmalta. Rouheiden sävellysten ja rappioromantiikkaa pursuilevien sanoitusten lisäksi yhtye on jättänyt jälkeensä paljon muutakin aina nimikkoviskistä bändin tribuutiksi kehitettyyn nettikolikkopeliin.

Monessa liemessä keitetyn Motörheadin riveissä ehti sen kunnioitettavan pitkän olemassaolon aikana soittaa useampia muusikoita Lemmy Kilmisterin ollessa ainoa alusta loppuun asti mukana ollut jäsen. Viimeiseksi jäänyt kolmen miehen kokoonpano oli pysynyt muuttumattomana vuodesta 1995 saakka, ja siihen kuuluivat Lemmyn lisäksi kitaristi Phil Campbell sekä rumpali Mikkey Dee.